Konuşan Eller Duyan Gözler İşaret Dili Öğrenme Projesi

PROJENİN ADI:

Konuşan Eller Duyan Gözler

PROJENİN AMACI:

İşaret dilini öğrenip işitme engelli arkadaşlarımızla iletişim haline geçebilmek, empati yapma gücümüzü artırmak, farklı iletişim yollarını denemek, el-göz-beyin koordinasyonlarını sağlayıp beyni çalıştırmaya yönelik faaliyetler yapmak, en önemlisi ise işitme engelli kişilerle arkadaşlık kurup onları anlayabildiğimizi göstermek, lise çağında olan işitme engelli arkadaşlarımızla bir araya gelerek iletişimi sağlamak projemizin amaçlarındandır.

PROJENİN UYGULAMA YERİ:

Hayrullah Kefoğlu Anadolu Lisesi öğrencileri

Bostancı Halk Eğitim Merkezi işaret dili öğretmeni  Gülcan Onurlu

PROJENİN YARARLANICILARI:

Hayrullah Kefoğlu Anadolu Lisesi öğrencileri

PROJENİN  BEKLENEN  SONUÇLARI/ ÇIKTILARI:

-İşaret dilini öğrenmek ve günlük hayatta kullanabilmek

-İşitme engelli bireylerle rahatça konuşmayı sağlamak

-Empati kurma yeteneğini artırmak

-Beyin koordinasyonunu sağlamak

-İletişimi güçlendirmek

-Sosyal aktivitelere katılımı artırmak

-Bireyin iletişim becerilerine farklı seçenekler katmak

- Lise çağındaki işitme engelli arkadaşlarımızla buluştuğumuzda iletişimi sağlayabilmek

PROJENİN GEREKÇESİ:

Öğrencilerle birlikte okulun Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kızılay kulübü olarak iletişim seçeneklerine bir fazlasını daha eklemek ve işitme engelli arkadaşlarımıza yardımcı olabilmek için bu yola çıktık. Ve bu sırada el ve beyin koordinasyonunu sağlamak da ekstra yararı olan bir etken olacaktı bizim için. İşaret dilini öğrenmek isteyen öğrencilerimizle konuşarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kızılay Kulübü öğretmenimiz Yasemin SEZGİN ALAGÖZ bizlere en büyük desteği, yolu gösterenlerdendi. Yeri geldiğinde kendisi de derslere bizimle katıldı. Öğrenmek için gerekli makamlara haber verilmesi gerektiğini düşünerek Kulüp öğretmenimiz Yasemin SEZGİN ALAGÖZ  ve kulüp temsilcimiz Şevval ATEŞ ile idareye başvurduk.

PROJENİN ÖZETİ:

Öğrencilerimize İşaret Dili kursunun açılacağı duyuruldu. Gereken işlemler yapıldıktan sonra bu işin gönüllülük esasında olduğunu söyleyerek katılmak isteyen öğrencilerimizin isimleri alınarak idareye başvuruldu ve öğrencilerimizin empati gücünü geliştirmek, yardımlaşmayı, anlaşmayı, iletişim içerisine girmeyi kolaylaştırmak istemesiyle kursumuzun açılmasına karar verildi.

UYGULAMA AŞAMALARI:

-Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kızılay Kulübü olarak işaret dilini öğrenmenin yararlı olabileceği konuşuldu.

-İstekler okul idaremize bildirildi. Fikir beğenildi. Onay alındı.

-Kulüp öğretmenimizin destekleri sayesinde bu konuda kursa katılmak isteyen öğrenci sayısının belirlendi.

-Okulumuz bu durumu İlçe Milli Eğitim Bakanlığına bildirdi. Geri dönüş olumlu alındı.

-Bostancı Halk Eğitim Merkeziyle iletişim haline geçildi. İşaret Dili öğretmeni okulumuza görüşmeye davet edildi.

-Görüşme sonunda projeye başlamaya karar verildi.

SÜRE:

Projemiz 1Aralık 2016 tarihinde başladı. Kursumuz 15 Aralık 2016 tarihinde açıldı ve hala devam etmekte, kursumuzun bitiş tarihi 1 Haziran 2017.

Yayın: 19.04.2017 - Güncelleme: 15.12.2019 22:16 - Görüntülenme: 1024