8 Mart Dünya Kadınlar Anma Günü ile ilgili Tiyatro Oyunu

Felsefe tarihi boyunca çoğu erkek düşünür kadınları sınırlayıcı, hatta aşağılayıcı sözcüklerle alan dışı bırakmaya çalışmıştır. Erkek filozoflara göre düşünce erkeklerle, duygu ise kadınlarla özdeşleşmiştir.

"Acayip" olarak görülen, "zeki fakat kısır", "fahişe", "soğuk", "felaket kadınları" yakıştırmalarına maruz kalan filozof kadınların çoğu tam aksine çok kez bilinçli bir namus düşkünüydü ve geniş ölçüde "erkeksiz" hayatı seçip yaşadı. Yani anne olan bir kadının bilimsel çalışma yapması hemen hemen düşünülemez bir şeydi.

Filozoflar şimdiye kadar dünyayı sadece erkeklere göre yorumlamış olsa da dünyanın insanlık bakımından değiştirilebilmesi kadınca yorumlanmasını gerektirir.

Hypatia

"Aydınlığın son ışığı...."

İskenderiyeli astronom ve matematikçi Theon'un kızıdır. Bilimi ve zarafeti ile olduğu kadar güzelliği ile ünlü olan bu filozof ve matematikçinin hayatını felsefe kulübü öğrencileri 8 Mart Dünya kadınlar Günü programı çerçevesinde  sahneledi. Kulüp öğrencilerine ve felsefe öğretmeni Yeşim Kukul´a teşekkürler.

Yayın: 24.03.2016 - Güncelleme: 25.05.2020 23:01 - Görüntülenme: 1133